Advertisement

Responsive Advertisement

Šta je to fišing (phishing)?

http://jakasifra.blogspot.com/ - Fišing (phishing) predstavlja pokušaj krađe vaših podataka preko stranica koje su veoma slične ili potpuno iste originalnoj stranici na kojoj ste želeli da se ulogujete.
Ta stranica često ima sličan naziv, sa nekim malim razlikama na koje korisnici ne obraćaju pažnju tako da (sigurni da su na pravom mestu) kucaju svoje podatke, međutim, te podatke dobija vlasnik fišing sajta. On te podatke koristi za različite svrhe ali najčešće za krađu novca sa bankovnog računa, za provalu email naloga, a danas je dosta čest slučaj i za krađu facebook naloga.
Kako mogu da vam ukradu novac sa bankovnog računa?
Najčešći slučaj je da se korisniku šalje email koji izgleda kao obaveštenje banke. U tom emailu se navodi korisnik da klikne na neki link sa lažnom internet stranom, koja pak izgleda potpuno isto kao original, i da tu upiše svoje podatke. Kada korisnik upiše svoje podatke ti podaci dolaze do vlasnika fišing sajta. Koje on može koristiti da troši vaš novac.
Postupak krađe email i facebook naloga je sličan. Najčešće su to facebook stranice gde vam nude brži facebook, dislike dugme i sl. Te stranice izgledaju potpuno isto kao i originali s tim što nemaju isti URL. Zato je veoma bitno da vodite računa gde se prijavljujete.
**Napomena: Može se desiti situacija i da piše npr. www.facebook.com i da vam neko npr. nudi sliku da pogledate, a unutar te slike se nalazi početna strana facebooka i traži vam da se ulogujete (iako ste vi već ulogovani), tako da vodite računa i budite maksimalno oprezni.

Постави коментар

0 Коментари