Advertisement

Responsive Advertisement

Chrome ugrađuje audio i video komuniciranje


GOOGLE JE izvestio da je u razvojnu verziju Chrome-a ugradio tehnologiju za komuniciranje u realnom vremenu preko veba (Web Real time Communications, WebRTC) kako bi omogućio da se u njegovom programu za prikazivanje mrežnih sadržaja izvršavaju i aplikacije za audio i video razgovore.



U saopštenju se zato kaže da će se ugrađivanjem vrhunskih mogućnosti za audio i video komuniciranje u sam Hrom olakšati pisanje aplikacija kojima su te mogućnosti neophodne, jer njihovi tvorci neće morati da se oslanjaju na spoljne dodatke pošto će ih lako praviti i održavati koristeći samo nekoliko jednostavnih Javaskript API interfejsa i prepustiti Hromu da uradi sve drugo.

Organizacije W3C i IETF razmatraju mogućnost da VebRTC, koji podržavaju i Mozila (Mozilla) i Opera, dobije status standarda. U saopštenju se navodi da kompanije Polikom (Polycom), Vonedž (Vonage), Vehix.com, Simens (Siemens) i PCCW već razvijaju aplikacije koristeći ovu tehnologiju.

Gugl želi da Hrom i drugi slični programi budu brzi i sposobni da sami izvršavaju aplikacije. To je razlog zbog čega je i napravio Hrom i projekat njegovog razvoja nazvan Hromijum (Chromium) učinio projektom otvorenog koda.

Podsetimo na kraju da se za objavljivanje Hroma koriste četiri različita kanala. Prvi je Kanarinac (Canary Build), verzija koja nije testirana i nema garanciju da će raditi; drugi je Razvojni (Dev Channel), u njemu je verzija koja jeste testirana ali verovatno sadrži i greške; treći je Beta (Beta Channel), za uglancaniju i detaljnije testiranu verziju, a četvrti je Stabilni (Stable Channel), sa verzijom koja je testirana u potpunosti. (M.V.)

Pogledajte kako možete da pratite ovaj blog. (mikro.rs)

Постави коментар

0 Коментари