Advertisement

Responsive Advertisement

Od kandidata za posao traženi facebook login podaci

Autor: Milan Stanojević http://jakasifra.blogspot.com/
Uticaj društvenih mreža je veliki, to je dovelo do toga da poslodavci procenjuju kandidate za posao na osnovu profila na društvenim mrežama, kao što su Facebook i Twitter.

Gotovo je postalo uobičajno da menadžeri pregledaju javno dostupne Facebook profile, Twitter naloge i druge lokacije kako bi saznali što više informacija o kandidatima za posao. 

Međutim mnogi korisnici Facebook-a, postavkama o privatnosti, daju mogućnost samo odabranom krugu ljudi da pogledaju sve njihove podatke. U slučaju Justin Basset-a poslodavac je otišao još i korak dalje. Naime, nakon što je sa njim završen intervju za posao, poslodavac je pokušao da pogleda Facebook profil Justin Basset-a, međutim kako je njegov profil bio zaštićen postavkama o privatnosti, poslodavac je zatražio njegovo korisničko ime i lozinku. Justin Basset je to odbio i odmah povukao svoju prijavu za posao.

"PREUZMITE NAŠ TOOLBAR"


Postoje i slučajevi kada kompanije ne traže direktno lozinku, već koriste neke finije metode, tako što zatraže od kandidata da postanu Facebook prijatelji sa menadžerima ili se prijave na Facebook sa računara kompanije tokom intervjua.

Nekima od zaposlenih je i traženo da potpišu sporazum prema kojem ne smiju da govore negativno o poslodavcu na društvenim medijima.

"TWITTER PRIZNAO DA SAM UNFOLLOW-UJE"


Zahtevati pristup privatnim informacijama je van pameti, kršenje prava na privatnost i svakako dokaz beskupuloznosti današnjih poslovanja koja ne prezaju ni od ovakvih stvari.

Šta vi mislite o tome? Šta bi vi rekli poslodavcu da od vas zatraži  login podatke sa fejsbuka?







Постави коментар

0 Коментари