Advertisement

Responsive Advertisement

Kako sačuvati nulu na početku JMBG broja? [Excel Saveti #1]

Pogledajte kako treba ispravno formatirati ćelije u kojima se nalazi JMBG broj, tako da sačuvate nulu na početku JMBG broja.

Jedno od pitanja koje sam dobio nakon objavljivanja teksta i vido snimka o tome kako iz JMBG broja izvući datum rođenja, jeste kako se ispravno formatiraju ćelije u kojima se nalazi JMBG broj. Iako smo o tome već govorili u tekstu kako da započnete broj sa nulom u Excel-u, gde smo odgovorili na ovo pitanje. Odlučio sam da u posebnom tekstu, napišem uputstvo konkretno za JMBG broj i kako sačuvati nulu na početku, jer ljudi uglavnom ovde imaju problem.

 

Kako sačuvati nulu na početku JMBG broja

Kako formatirati ćelije u kojima se nalazi JMBG broj?

Iako u samom naslovu kažemo da je JMBG broj, u Excel-u ga ne možemo formatirati da bude broj, niti sa njim možemo raditi kao sa brojem. Format ćelije u kojoj se nalazi JMBG broj mora da bude tekstualan.

Ovo radimo iz razloga, da bismo sačuvali nulu na početku JMBG broja. Kao što znamo, brojevi u Excel-u, a i inače, ne mogu da počinju sa nulom, npr. uvek pišemo 1 umesto 01. Iz tog razloga, morate formatirati sve ćelije u kojima ćete unositi JMBG broj, pre samog unosa, kako bi unos bio ispravan, tj. kako biste sačuvali nulu na početku JMBG broja.

Ukoliko počnete unos JMBG brojeva, a niste formatirali ćelije, Excel će automatski prepoznati da se radi o broju, pa će i sam unos biti takav tj. neće biti vidljiv ceo broj, a i nula na početku će biti izbrisana.

Kada vršite formatiraćnje opsega ćelija gde će biti JMBG broj, možete izabrati i TEXT (desni klik - Format Cells - Number -Text - OK), ali je možda najbolje da ćelije formatiramo ovako desni klik - Format Cells - Number - Custom - "kucamo trinaest nula" 0000000000000  - OK.

Ovakav način formatiranja (sa 13. nula u Custom), će dodati nulu ispred broja ukoliko ste otkucali npr.12 cifara...tj. ukoliko ste kopiranjem, pa pogrešnim formairanjem već izgubili nulu na početku JMBG broja, ovakav način formatiranja će svakako dodati tu nulu na početku JMBG broja, pa ćete dobiti ispravan unos. 



Постави коментар

1 Коментари

Cako каже…
Ne znam iz kjeg razloga ali dobijam poruku there is a problem with this formula....

Koji je razlog ....

Hvala