Advertisement

Responsive Advertisement

Facebook - za i protiv - 2. deo


U prošlom tekstu smo naveli koje su to dobre strane faebook-a, sada ćemo navesti i neke njegove loše strane, pa možemo doneti sud o tome da li smo za ili protiv facebooka.

Loše strane Facebook-a

Pored nespornih kvaliteta i prednosti FB ima i neke loše strane.


1. Gubitak privatnosti
Statuse koje ostavljate na FB, slike, komentari, grupe u koje ste se učlanili i sl. - svi ti podaci su dostupni vašim "prijateljima" (ako ste dobro namestili privatnost), međutim i kada obrišete te podatke, oni ipak negde ostaju. Npr. kada izbrišete sliku koju ste prethodno postavili, ona ipak ostaje na serverma FB, tako da ukoliko je neko sačuvao URL adresu i dalje može videti tu sliku. FB saznaje sve o vama - koja su vaša interesovanja, gde živite, šta pretražujete, kada spavate, šta volite da jedete, pijete, kupujete, šta vam se dešava u životu i gomilu drugih stvari koji vi sami (svesno ili nesvesno) pružate FB. Na osnovu svih tih informaija oni tačno znaju koju reklamu da vam postave na početnoj stranici. Pa se često dešava da je reklama u vezi sa nekim vašim statusom. Tako da FB tačno zna šta da vam ponudi u reklami.

2. Možete izgubiti posao
Najčešće vašom krivicom, ali i zahvaljujući FB, možete izgubiti posao. Neprimerene fotografije, statusi u kojima govorite loše o firmi gde radite, boravak na FB za vreme radnog vremena ili nešto drugo mogu biti razlog da dobijete otkaz. Postoji dosta primera u svetu - jedna žena u Švajcarskoj dobila je otkaz zato što je bila na FB za vreme bolovanja, još jedna žena je dobila otkaz zbog svog statusa na FB u kome govori loše o svom šefu, isto tako je i jedna profesorka matematike dobila otkaz jer je napisala neki status u kome vređa svoje kolege i učenike.

3. Možete izgubiti partnera
Za sve više raskida i razvoda kriva je društvena mreža facebook, govore mnoga istraživanja koja su vršena na ovu temu.

4. Gubitak slobodnog vremena
FB troši mnogo slobodnog vremena. Kada odete na FB sve vam se čini zanimljivim, postavljate statuse, komentare, stavljate lajkove.....a kada se rasvestite prošlo je mnogo vremena koje ste mogli pametnije da iskoristite.

5. Slab učinak na poslu ili u školi
Ovo je povezano sa "gubitkom slobodnog vremena" - umesto da učite vi ste na FB, umesto da spavate vi ste na FB (pa zato sutradan spavate na poslu ili u školi). Sve to vodi ili ka gubitku posla jer više vremena provedete u čitanju statusa nego u obavljanju radnih zadataka ili ka lošim ocenama u školi.

6. Prevare, zloupotrebe, uznemiravanja
FB je idealno mesto za prevarante, lopove i ostalu bagru. Oni koriste lakoverne članove FB uzimajući im, nekad i velike količine, novca. Česti su i primeri uznemiravanja pojedinih korisnika FB, kao i lažna predstavljanja. Više puta je dolazilo i do silovanja maloletnih lica, kao i mnoga druga krivična dela. Lopovi takođe koriste ovu društvenu mrežu, gde iz vaših statusa mogu da dobiju informacije da niste kod kuće ili da na osnovu slika vašeg stana koje ste postavili na FB vide potencijalni plen.

7. Glupe i dosadne igre, testovi i sl.
Većina igrica (osim Texas Pokera) koje se nalaze na FB, stu toliko glupe i retardirane, ali su pritom i veoma zarazne pa ih većina FB korisnika igra i trudi se da obori rekord koji drži prijatelj.

Na osnovu ova dva posta, u kojima smo analizirali dobre i loše strane FB, možemo doći do zaključka da FB može biti dobar ukoliko se koristi na pravi način i u prave svrhe. Što znači da trebate da pazite šta sve postavljate na FB, šta pišete, u koje grupe se prijavljujete, koga prihvatate za prijatelja, koje igrice igrate, šta sve prihvatate, a pored toga morate voditi računa i o tome da dobro podesite vašu privatnost, tako da samo vaši prijatelji (ili grupa prijatelja) ima pristup vašim informacijama.


Dajte vaš sud (u komentarima) o tome da li ste ZA ili PROTIV facebooka i zašto?

Постави коментар

0 Коментари