Advertisement

Responsive Advertisement

Snimite web stranice kao slike - ScreenGrab

Želite da neku web stranicu sačuvate kao sliku? I za to postoji rešenje, sa samo nekoliko klika mišem snimićete bilo koju web stranicu kao sliku.

Šta vam je potrebno?

- Jedini uslov jeste da koristite Mozilu Firefox jer je ovo dodatak (add-on) za ovaj pregledač. Ukoliko ispunjavate ovaj uslov, možete nastaviti da čitate dalje.

Šta je zapravo ScreenGrab i čemu on služi?

ScreenGrab je dodatak za Mozilu, kao što sam već rekao, i on služi za snimanje onoga što se vidi u prozoru, cele web stranice, samo izabrano područije ili samo onaj deo stranice koji se vidi u obliku slike ili da se samo taj deo kopira.



Gde možete preuzeti ovaj dodatak i kako da ga instalirate?

Ovaj dodatak možete besplatno preuzeti sa sledeće adrese:

Dovoljno je samo da kliknete na "add to firefox", potom kada vam se otvori nov prozor kliknete na "instal now" i instalacija će biti pokrenuta. Nakon instalacije potrebno je restartovati mozilu, kako bi ovaj dodatak mogao da se koristi (klik na Restart Mozila ili jednostavno ugasite pa upalite Mozilu).


Kako se koristi ovaj dodatak?


Nakon što ste instalirali ovaj dodatak i restartovali mozilu u desnom donjem uglu će se pojaviti jedna ikonica. Klikom na tu ikonicu otvara se rastući meni, sve to izgleda ovako:
Da bi videli sliku u punoj veličini, kliknite na nju

Meni ima dve opcije: prva Save... služi sa snimanje stranice u obliku slike, dok druga opcija Copy... služi samo za kopiranje stranice.

Kada stanete na opciju Save... otvara vam se još jedan meni gde trebate da izaberete jedan od četri načina da snimite sliku. Na slici je sve lepo objašnjeno ali da ponovim:
  1. prva opcija "complite page/frame" znači da snimite celu stranicu,
  2. druga opcija "visible portion" znači da snimite samo vidljiv deo web stranice,
  3. sledeća opcija "selection..." označva da možete da selektujete deo stranice koji želite da snimite i 
  4. poslednja opcija je "window" koja označava da snimite ceo prozor, znači ono što vidite na monitoru biće snimljeno.
Klikom na neku opciju otvara se nov prozor gde trebate da odaberete ime slike i mesto gde će ona biti sačuvana i da kliknete na save.

Opcija Copy... ima sve iste elemente kao i opcija Save... s tim što se ovde vrši samo kopiranje dela stranice, znači ona se ne snima već samo kopira. 

Постави коментар

0 Коментари