Kako da naučite slepo kucanje na tastaturi?

Ukoliko želite da naučite slepo kucanje u ovom tekstu ću vam preporučiti neke programe i online aplikacije koje vam mogu pomoći u tome.

Kako da naučite slepo kucanje na tastaturi?

Zašto treba naučiti slepo kucanje? Osim što vam može olakšati rad na računaru, jer ne morate gledati tastaturu da biste "pogodili" slovo, ako znate slepo kucanje, nećete udarati u tastaturu kao u tarabu dok vas kamere snimaju (pogledaj gif).

Kako da naučim slepo kucanje?

Slepo kucanje podrazumeva da naučite raspored tastera na tastaturi, tako da možete ispravno kucati čak i kada ne gledate u tastaturu. Kada naučite slepo kucanje, nećete razmišljati o rasporedu tastera već će prsti sami leteti po tastaturi.

Slepo kucanje se uči u pojedinim srednjim školama, ali možete i samostalno naučiti uz pomoć određenih online alata i programa. Pre svega morate znati kako da postavite prste na tastaturi. Obratite pažnju na tastere F i J, da li ste primetili da imaju malo ispupčenje? To ispupčenje služi, kako biste pravilno rasporedili prste bez gledanja u tastaturu -  kažiprst leve šake ide na slovo F, a kažiprst desne na slovo J, dok su ostali prsti raspoređeni na tasterima pored - palac je na tasteru SPACE.

Kada ste naučili kako da postavite prste na tastatur, sada slede jednostavne vežbe kucanja gde ćete u početku koristiti samo slova F i J, dok ćete u narednim vežbama dodavati po jedno slovo, sve dok ne naučite kojim prstom da kucate sva slova.

Kada završite sve osnovne vežbe i naučili sva slova, možete početi da vežbate kucanje tekstova. Brzina dolazi vremenom, bitno je da niste propustili one početne vežbe iako deluju dosadno.

Lekcije za učenje slepog kucanja možete pronaći na sajtovima - http://www.typingstudy.com/sr-serbian-3 ili  http://www.freetypinggame.net/free-typing-lesson.asp .

Slepo kucanje možete naučiti i uz pomoć Majkrosoftovog programa "Slovo", koji možete preuzeti sa ove adrese - https://www.microsoft.com/serbia/obrazovanje/pil/slovo/default.mspx

Ukoliko postupno prelazite lekcije uz pomoć ovih alata, možete vrlo brzo naučiti slepo kucanje.

Нема коментара

Komentari će biti pregledani pre objavljivanja.

MIlan Stanojevic. Copyright Blog Jaka Šifra 2010. - 2015. Омогућава Blogger.