Advertisement

Responsive Advertisement

[EXCEL Tutorijali] Kako da zamrznete redove i kolone u Excelu?

Pregledanje velikih tabela može da bude nezgodno kada ne vidimo naziv reda ili kolone u kojoj se nalazimo. Jedan od načina da rešimo ovaj problem jeste fiksiranje kolona i redova u Excelu.
[EXCEL Tutorijali] Kako da zamrznete redove i kolone u Excelu?
[EXCEL Tutorijali] Kako da zamrznete redove i kolone u Excelu?

Kako da zamrznete redove i kolone u Excelu?

Ukoliko radite u nekoj velikoj Excel tabeli, koja se ne može u celosti videti na ekranu, nemate mogućnost da vidite naziv kolone ili reda, pa je jedan od načina da rešite ovaj problem - zamrzavanje dela radnog lista, koji bi prilikom skrolovanja tabele ostao vidljiv. Npr. zamrznete samo zaglavlje tabele, koje će biti vidljivo čak i kada odete u poslednjem redu.

Zamrzavanje prvog reda u Excelu?

U prvom redu se obično nalaze nazivi kolona, koje je potrebno videti i kada skrolujete tabelu do kraja. U tom slučaju možete fiksirati samo prvi red. Nije bitno gde se nalazite u tabeli, tj. koju ste ćeliju selektovali, samo kliknite na View – Freeze Panes – Freeze Top Row i prvi red u tabeli će biti zamrznut.

Ukoliko želite da isključite zamrzavanje idite na View - Freeze Panes - Unfreeze Panes.

Fiksiranje više redova u Excel tabeli?

Nekada imamo tabele, gde se nazivi kolona nalaze u nekoliko redova, ili imamo prvo zaglavlje tabele pa tek u 4-5 redu nazive kolona, onda je potrebno zamrznuti više redova u Excel tabeli, a to radimo tako što, najpre selektujemo prvi sledeći red koji neće biti zamrznut (npr. ako želimo da zamrznemo prva dva reda, potrebno je selektovati treći) idemo na View - Freeze Panes - Freeze Panes

Zamrzavanje prve kolone u Excelu?

Ukoliko imate tabelu u kojoj se nalazi mnogo kolona, pa onda prvi red nije vidljiv, kada odete na poslednju kolonu, potrebno je zamrznuti prvu kolonu u Excel tabeli. To možete uraditi klikom na View – Freeze Panes – Freeze First Column.

Fiksiranje više kolona u Excel tabeli?

Kada trebamo da fiksiramo nekoliko kolona u Excelu, potrebno je selektovati prvu sledeću kolonu koja neće biti fiksirana pa da izaberemo View - Freeze Panes - Freeze Panes

Zamrzavanje redova i kolona istovremeno?

Ukoliko je potrebno fiksirati jednu ili više redova i kolona istovremeno, potrebno je selektovati prvu slobodnu ćeliju ispod preseka reda i kolone koji trebaju biti fiksirani pa da izaberemo View - Freeze Panes - Freeze Panes. Npr. želimo da fiksiramo A i B kolonu i red 1 i 2, potrebno je izabrati ćeliju C3 pa izabrati podešavanja.

Original tekst objavljen: 7/2012
Update: 2/2018

Pogledajte kako da fiksirate redove i kolone u Excel tabeli, tako da budu vidljivi prilikom skrolovanja.

Постави коментар

0 Коментари