Advertisement

Responsive Advertisement

Kako promeniti podrazumevani font u Microsoft Word-u?

Ukoliko imate neki omiljeni font koji se razlikuje od podrazumevanog fonta koji nudi Microsoft Word, to možete lako promeniti, kako ne biste uvek kada započnete novi Word dokument birali vaš omiljeni font.

Kada promenite podrazumevani font, taj font će uvek biti izabran kada otvorite novi dokument. Ukoliko ne nađete font u ponuđenim opcijama, ranije smo na blogu predstavili sajtove za gde možete skinuti zanimljive fontove, a ukoliko ste na nekom sajtu videli neki font koji vam se sviđa, a ne znate o kome fontu se radi postoji jedan zanimljiv dodatak uz pomoć koga ćete saznati koji font se koristi na sajtu.

Kako namestiti podrazumevan font u Word-u?

1. Kada otvorite novi Word dokument, na Home kartici u okviru odeljka Font kliknite na strelicu:
Promena fonta u Wordu
Promena fonta u Wordu
2. U prozoru koji se otvorio, izaberite font koji želite, stil i veličinu fonta i kliknite na dugme Set As Default.
Odabir fonta stila i veličine fonta u Wordu
Odabir fonta stila i veličine fonta u Wordu
 3. Word će vas sada pitati da li želite da to bude podrazumevan font, samo za taj dokument ili i za sve buduće dokumente, pa ukoliko želite da Word uvek bira taj font kao vaš podrazumevani font izaberite opciju All documents based on the Normal template i kliknite na OK.

Kako da i drugi vide font koji ste izabrali?

Ukoliko ste izabrali neki nestandardni font, kada taj dokument pošaljete mejlom ili ga odnesete u kopirnicu da ga odštampate, ukoliko na tom računaru nema instaliran font koji ste izabrali, dokument se ne može prikazati u tom fontu i doćiće do promena u dokumentu.

Za ovo postoje dva rešenja:
1. Kada završite sa obradom dokumenta, sačuvajte ga u PDF formatu - pogledajte uputstvo kako napraviti PDF dokument.
2. Drugi način je da kliknete na File - Options - Save i da štiklirate opciju Embeded fonts in the file kao i druge dve opcije koje se otvaraju štikliranjem ovoga. Nakon toga, samo sačuvajte dokumnt, a uz njega će biti sačuvan i font koji ste izabrali, tako da ga može videti svako bez obzira da li ima taj font ili ne.



Постави коментар

0 Коментари