Advertisement

Responsive Advertisement

LAPTOP – ODRŽAVANJE KULERA

Blog Jaka Šifra - Laptop je mnogo komplikovaniji u odnosu na stoni računar kada je u pitanju njegovo rasklapanje, pa taj zadatak treba prepustiti stručnim licima. Njegovo održavanje podrazumeva čišćenje u periodu od 6 meseci – 2 godine, zavisno od modela i korištenja, a tu se pre svega misli i na održavanje kulera. Održavanje i čišćenje kulera na laptopu jedan je od veoma bitnih segmenata. Gotovo sve nepravilnosti u radu ili eventualni kvarovi upravo su posledica koja nastaje usled pregrevanja laptopa. Prilikom rada laptopa, ventilator uvlači hladan vazduh u laptop, ali tom prilikom isto tako i prašinu koja se vremenom nakuplja i dovodi do otežanog rada i nemogućnosti ulaska hladnog vazduha. Najčešći kvarovi do kojih dolazi usled pregrevanja jeste kvar grafičkog čipseta ili čipseta na ploči. 
Ukoliko želite da kupite laptop, a niste sigurni koju marku da izaberete pogledajte listu najboljih laptopova.

Kako prepoznati nepravilan rad kulera?

Najjednostavnije prepoznavanje nepravilnog rada kulera je prema sledećem:

  • pregrevanje laptopa koje može da dostigne temperaturu i do 100°C
  • iznenadno gašenje laptopa
  • bučan i otežan, usporen rad ventilatora
  • temperatura procesora iznad 65°C (osim za procesore i3/i5/i7 čija normalna temperatura iznosi 70°C)

Sve navedeno prouzrokovano je prašinom koja ometa slobodan protok hladnog vazduha, te vazduh umesto da cirkuliše i kuler hladi hladnjak procesora, proces biva zaustavljen ili se dešava samo delimično hlađenje, što najčešće dovodi do restartovanja laptopa. Ovaj problem dešava se često kada je u pitanju laptop, a ventilatori su pritom veoma važna komponenta jer osigurava hlađenje svih ostalih delova. Posebnu pažnju treba posvetiti održavanja ventilatora na procesoru, grafičkoj kartici i napajanju jer prestanak rada ventilatora može da prouzrokuje veliku štetu na laptopu. Ponekad reparacija i čišćenje ipak nisu dovoljni, te je ventilator neophodno zameniti. Održavanje laptopa i njegove unutrašnjosti je osnovni uslov za efikasno hlađenje cele konfiguracije, a održavanje odgovarajuće temperature komponenti ujedno produžava i radni vek laptopa. Veliki temperaturni skokovi u unutrašnjosti laptopa i velika razlika prilikom zagrevanja i hlađenja komponenti najveći su uzrok disfunkcionalnosti laptopa i njegovih komponenti. Čišćenje laptopa je proces koji obuhvata uklanjanje prašine sa kulera i njegova reparacija ili zamena, zatim sa kućišta laptopa, nanošenje nove termalne paste ako je to neophodno, i na kraju kontrolno testiranje laptopa. Cela procedura pritom, ako se obavlja stručno, bez obzira na model, ne traje dugo. Nestručno korištenje kompresora prilikom uklanjanja prašine može da dovede do blokade ventilatora čemu su uzrok grudvice prašine koje zbog svoje gustine ne mogu da se izduvaju kroz sitne proreze na kućištu. 

Dodatni kuler koji se koristi u svrhu hlađenja i stavlja ispod laptopa veoma je koristan u snižavanju temperature koja može da padne za nekoliko stepeni, ali isto tako ima i nedostatke. Ono što je najveći problem jeste što ubrzavaju uvlačenje prašine u laptop, pa ga je neophodno češće čistiti. Dodatni kuler na svojoj površini treba da ima rupice ili da njegova konstrukcija bude sastavljena od cevi. Bilo kakva druga površina kao što je plastična ploča bez šupljina na kojoj će se nalaziti laptop, neće bit efikasna jer će se laptop naslanjati na nju na 3 mm od površine, a dodatni kuler neće uticati na snižavanje temperature prilikom rada laptopa. Takođe, dodatni kuleri nemaju nikakvu funkciju kada je u pitanju laptop na kojem se već javio problem zagrevanja, jer je njegova uloga da hladi kućište laptopa, a sva nagomilana prašina ostaje u unutrašnjem kuleru koji ne rashlađuje najbitnije komponentne za rad laptopa. 

Gost autor: Ana Savić


Pratite nas:  
Twitter: @jakasifra,    
Facebook: /jakasifra  
Google+: /JakaSifra,    
YouTube: /JakaSifra

Постави коментар

1 Коментари

Анониман каже…
hvala na korisnim savetima !