Advertisement

Responsive Advertisement

Prečice za Excel koje morate naučiti, jer će ubrzati vaš rad

Korisne prečice za Excel, koje vam mogu dosta pomoći u radu sa ovim programom. Naravno da ih ne morate naučiti, ali ako često radite u Excelu, sa velikim tabelama, ove prečice vam svakako mogu biti od velike koristi.

Prečice za Excel
Prečice za Excel koje morate naučiti


Excel prečice koje mogu uštedeti vreme

Ranije sam na blogu pisao o korisnim prečicama na tastaturi koje svako treba da zna, a koje možete upotrebiti i prilikom korišćenja Excel-a. Međutim, ove tri prečice možete iskoristiti samo u Excel-u i u određenim situacijama vam mogu biti od velike koristi
F4 - ponavlja poslednju komandu formatiranja - Formatiranje tabela u Excelu zna da bude dosadno, međutim uz pomoć ove prečice možete znatno ubrzati proces formatiranja tabele. Kako funkcioniše? Kada ste izvršili formatiranje jedne ćelije ili skupa ćelija (npr. dodali ste decimale, tabelu, promenili boju fonta ili ćelija itd.) koje želite da primenite na drugoj ćeliji ili skupu ćelija (čak i na drugom radnom listu), jednostavno selektujte te ćelije i pritisnite dugme F4 na tastaturi.

Alt + H, O, I - prilagođava širinu selektovanih ćelija (odnosno ALT + H, O, A  - prilagođava visinu selektovanih ćelija) - Dešava se da Excel u nekim ćelijama prijavljuje grešku #### koja znači da ta ćelija nije dovoljno široka, da bi se prikazali podaci. Ovom komandom će Excel sam prilagoditi širinu/visinu selektovanih ćelija, pa će svi podaci biti prikazani.

Alt + H, E, A - briše sav sadržaj, formatiranja, linkove i komentare u selektovanim ćelijama. Komanda Delete će obrisati selektovani tekst, ali npr. neće obrisati tabelu, tako da ova prečica može biti veoma korisna u tim situacijama.

Možete pogledati i kompletnu listu prečica za Excel, pa možda pronađete još korisnih prečica.

U videu pogledajte kako možete upotrebljavati ove prečice:

Постави коментар

0 Коментари