Advertisement

Responsive Advertisement

Kako pronaći maksimalnu ili minimalnu vrednost na osnovu kriterijuma?

Pronalaženje maksimuma ili minimuma nekog niza brojeva  je lako, koristeći MAX i MIN funkcije u Excel-u, u ovom tekstu otkrivamo kako pronaći minimum ili maksimum nekog opsega na osnovu zadatog uslova.

Kako pronaći maksimum ili minimum  na osnovu zadatog kriterijuma?

Korisnici Office365 paketa ili Microsoft Office počev od verzije Excel 2019, imaju fenomenalne nove funkcije MAXIFS i MINIFS uz pomoć kojih veoma jednostavno možete izračunati maksimum na osnovu zadatih kriterijuma, slično kao i kod sumifs funkcije, koje sabiraja vrednosti na osnovu kriterijuma.

Sintaksa ove funkcije je:

=MAXIFS(maksimalni_opseg; opseg_kriterijuma1; kriterijumi1; [opseg_kriterijuma2; kriterijumi2]; ...)

=MINIFS(minimalni_opseg; opseg_kriterijuma1; kriterijumi1; [opseg_kriterijuma2; kriterijumi2]; ...)

 

MAXIFS funkcija u excelu

Računanje maksimalne i minimalne vrednosti na osnovu kriterijuma koristeći SUMPRODUCT funkciju?

Međutim, ukoliko imate stariju verziju Office-a, ove funkcije nisu dostupne, pa može biti pravi izazov doći do rezultata, a ja ću vam u ovom tekstu pokazati dva načina kako da dobijete maksimalnu ili minimalnu vrednost na osnovu zadatog kriterijuma.

U našem konkretnom primeru imamo brojeve faktura od A2 do A13 i godinu od B2 do B13, kriterijum, što je u ovom slučaju godina se nalazi u ćeliji E5, do maksimalni iznos broja fakture računamo u ćeliji E2 i E3, jer ću pokazati dva načina.

Konkretno, ovu funkciju koristim da bi se u fakturi automatski popunjavao sledeći slobodan broj. Npr. maksimum za 2022. je ovde 4, pa bi sledeći broj bio 5, a kada pređemo u sledeću godinu, maksimum će biti 0, jer nema unosa, pa će prvi sledeći slobodan broj biti 1. Međutim, da bi bilo lakše da razumete formulu, sve podatke sam stavio na jednom sheet-u.

 1. Prvi način da izračunamo maksimum, ako imamo jedan kriterijum jeste korišćenje kombinacije funkcija sumproduct i max.

Formula, u ovom konkretnom primeru, glasi ovako:

 =SUMPRODUCT(MAX(($B$2:$B$13=$E$5)*$A$2:$A$13))



2. U drugom slučaju koristimo Array formulu:

=MAX(IF(B2:B13=E5;A2:A13;"GREŠKA"))

*Napomena: radi se Array formuli koja se unosi komandom CTR + SHIFT + ENTER

 

 

 Kako pronaći maksimum ili minimum na osnovu više kriterijuma?

U konkretnom primeru, na slici ispod, imamo listu proizvoda od A2 do A18, i listu prodavnica od B2 do B18, dok su količine od C2 do C18.

Pored imamo pomoćnu tabelu, gde zadajemo kriterijume, pod kojima želimo da izračunamo maksimalnu i minimalnu vrednost.

U ovom konkretnom primeru, tražili smo maksimum i minimum za proizvod "Košulja" koji je prodat u prodavnici "1ABC", a koristili smo sledeće formule:

=MAX(IF(A2:A18=G1;IF(B2:B18=G2;C2:C18)))

=MIN(IF(A2:A18=G1;IF(B2:B18=G2;C2:C18)))

*Napomena: radi se Array formuli koja se unosi komandom CTR + SHIFT + ENTER

Da bi formula ispravno funkcionisala, moraju se i podaci i kriterijumi ispravno unositi, tj. bez greške u malim ili velikim slovima, dodatnog razmaka ili slično, pa je zbog toga najbolje koristiti validaciju podataka, tkz. padajuća lista u Excel-u, tako da uvek unosite isprano podatke.

Kako pronaći maksimum ili minimum na osnovu više kriterijuma?




Постави коментар

0 Коментари