Advertisement

Responsive Advertisement

EXCEL FORMULE 01: Kako iz JMBG broja izvući datum rođenja?

Saznajte kako u Excelu možete iz JMBG broja doći do datuma rođenja. Pogledajte excel formule koje možete primeniti.


Iz JMBG broja možete izvući informacije kao što su datum rođenja, godine starosti, mesto rođenja, pol (informacija o polu iz JMBG broja u Excel-u) itd. Bitno je da znate šta znače brojevi u JMBG kodu, kao i par formula u Excel-u.
 
U ovom primeru, pokazaćemo vam kako da dobijete datum rođenja na osnovu JMBG broja, a na kraju teksta čeka vas i youtube uputstvo sa video objašnjenjem celog postupka.

EXCEL FORMULE 01: Kako iz JMBG broja izvući datum rođenja?
EXCEL FORMULE 01: Kako iz JMBG broja izvući datum rođenja?

Koje je značenje svih 13 cifara u JMBG broju?

Da biste dobili informaciju o datumu rođenja na osnovu poznatog JMBG broja, prvo morate razumeti šta taj JMBG broj znači.

ŠTA ZNAČE CIFRE U JMBG BROJU


Jedinstveni Matični Broj Građana se sastoji od 13 cifara u formi: DD MM GGG RR PPP K gde DD označava dan rođenja, MM mesec rođenja, GGG godinu rođenja, RR region, PPP jedinstven broj (iz koga možemo saznati POL - 000-499 muški pol i 500-999 ženski pol) i K kontrolni broj. Više o ovome na stranici vikipedije.


Kako iz JMBG broja izvući datum rođenja?

Sada, kada znamo šta znači JMBG broj, potrebno nam je poznavanje par tekstualnih funkcija u Excel-u, da tekstualnih, jer iako pričamo o JMBG kao broju, što on i jeste, taj broj je u Excel-u formatiran kao tekst (barem tako treba da bude), u suprotnom Excel neće pokazati nulu na početku, pa će biti pogrešan unos.
 
Bilo kako bilo, u praksi se često dešava da dobijete zadatak da iz spiska sa unetim JMBG brojevima izvučete informaciju o datumu rođenja ili godinama starosti, pa smo odlučili da na praktičnom primeru pokažemo kako se to radi.

Zbog lakšeg razumevanja cele formule, prvo ćemo postepeno izvlačiti informacije o danu, pa mesecu i na kraju godini rođenja, da biste shvatili ceo postupak, a naravno sve to možete spojiti u jednu veliku formulu ili raditi postupno kao u našem primeru.

U našem primeru JMBG brojevi su u A koloni, i prvi unos je u A2.
1. Prvo da izvlačimo informaciju o danu rođenja, kao što vidite u gornjoj tabeli trebaju nam prva 2 broja s leve strane JMBG-a, pa koristimo funkciju LEFT i kucamo =LEFT(A2;2). Napomena: i informacija o danu rođenja je u tekstualnom formatu, pa ako vam treba samo ta informacija ali kao broj koristite formulu =VALUE(LEFT(A2;2))
2. Nakon toga treba nam informacija o mesecu rođenja, što se u JMBG broju nalazi u sredini, počev od trećeg broja i ima 2 cifre, zbog toga koristimo funkciju MID i kucamo =MID(A2;3;2), važi isto kao i za dan, ukoliko vam treba numerički koristimo =VALUE(MID(A2;3;2))
3. U JMBG-u nemamo godinu rođenja kao četvorocifreni, već kao trocifreni broj, pa da prvo izvučemo poslednje tri cifre iz godine rođenja. Ta informacija se nalazi u sredini, počinje sa petom cifrom i sadrži tri broja, pa koristimo opet MID funkciju i kucamo =MID(A2;5;3)

EXCEL datum rođenja iz JMBG BROJA

4. Da bismo iz poslednje tri cifre godine rođenja, dobili četiri cifre, moramo da znamo da ukoliko je peti broj u JMBG-u 9, dodajemo 1 ispred trocifrenog broja, dok ukoliko je taj broj 0, radi se osobama rođenim posle 2000. pa se dodaje broj 2. Zbog toga koristimo IF funkciju pa kucamo, =IF(VALUE(MID(A2;5;1))>8;1;2)&D2 - Značenje: ako je vrednost petog broja u JMBG veći od 8, piše se 1, a ako nije piše se 2...na taj broj se dodaje D2 gde su poslednje tri cifre iz godine rođenja. U ovoj formuli možda nismo morali da koristimo VALUE jer će excel prepoznati, a kao uslov smo umesto >8 mogli da koristimo i =9...ali to su sitnice.

5. Na kraju, kada imamo informacije o godini, mesecu i danu rođenja, vreme je da prikažemo sve to u jednoj ćeliji kao datum rođenja. Koristimo DATE funkciju i kucamo =DATE(E2;C2;B2)

6. Ukoliko ne želimo u posebnim kolonama da izvlačimo dan, mesec i godinu da bismo dobili datum rođenja (mismo to radili, zbog lakšeg razumevanja) možete spojiti sve formule, tj. koristite formulu =DATE(IF(VALUE(MID(A2;5;1))>8;1;2)&MID(A2;5;3);MID(A2;3;2);LEFT(A2;2))

JMBG godina rođenja u Excel-u

Kako iz JMBG broja izvući godine starosti u Excel-u?

Sada je mnogo lakše, u gornjem delu tutorijala smo opisali kako da izvučete datum rođenja, kada ste to odradili, pročitajte tekst o računanju razlike između dva datuma u Excel-u i dobićete godine starosti u Excel-u.

Pogledajte i video uputstvo ukoliko vam je tako lakše da pratite.


Tekst originalno objavljen: 6.12.2016.

Update: 12.2.2022.


Постави коментар

3 Коментари

Unknown каже…
Poštovani,

samo sitna napomena, u zavisnosti od Regional settings, možda će biti potrebno umjesto znaka ";" upisati znak ",".

Pozdrav.
Unknown каже…
Treba mi jmbg , znam samo datum rodjenja i deje rodjeno
Unknown каже…
Puno hvala, spasili ste mi dan!